De natuur in Nationaal Park De Meinweg is zeer divers, met bossen, heidevelden, vennen en beekdalen. In het park komen veel verschillende planten en dieren voor waaronder zeldzame soorten zoals de adder en diverse amfibieën. De Meinweg is als Nationaal Park een relatief klein gedeelte van de Limburgse Maasterrassen, die ook andere kostbare natuurgebieden, zoals het stroomdal de Roer en de Swalm herbergen. Alle drie gebieden hebben de Natura 2000 status, de hoogste beschermingsgraad die we in Nederland en Europa kennen. Maar ook andere bijzondere natuur hoort bij ons gebied, zoals het stroomgebied van de Vlootbeek, het Munnichsbos en het Beesels Broek.
Heides, eiken en jeneverbes
Er komen veel verschillende soorten vegetaties voor. Zo vind je er gebieden variërend van droge heides tot vochtige broekbossen en agrarische gronden. Ieder gebied heeft zo zijn eigen soorten planten en bomen. De heide wordt gekenmerkt door de paarse bloemen van de dophei. Naast deze heidesoorten vind je er ook veenmossen en zonnedauw. In de bossen vind je onder andere eeuwenoude eiken en de voor dit gebied zo typische jeneverbes.
Adders, zandhagedissen en wilde zwijnen
Ook qua fauna is Nationaal Park De Meinweg een bijzondere plek. In het park leven diverse soorten zoogdieren, zoals reeën, vossen, everzwijnen en boommarters. Daarnaast zijn er verschillende soorten zeldzame amfibieën en reptielen te vinden in De Meinweg, zoals de adder en de zandhagedis. De adder (vipera berus) is de enige giftige slang in Nederland. Deze reptielen leven vooral in vochtige heidegebieden en zijn te herkennen aan het zigzagpatroon op hun rug. Hoewel ze giftig zijn, zijn ze niet agressief en zullen ze alleen bijten als ze zich bedreigd voelen. Het is daarom belangrijk om afstand te houden. Ook in en op het water van de snelstromende beken vinden we unieke en zeldzame soorten, zoals de beekprik en de bronlibel. Dankzij natuurlijk agrarisch beheer vinden we op de akkers steeds vaker weer de patrijs.
Wilde zwijnen zijn een van de meest opvallende diersoorten in het park. Nationaal Park De Meinweg is namelijk één van de twee gebieden in Nederland waar wilde zwijnen zijn toegestaan. De zwijnen leven in groepen en zijn vooral actief in de avond en nacht. Je kunt ze soms spotten in de buurt van modderpoelen, waar ze zich graag in wentelen. Belangrijk om de regels van het park te respecteren en voldoende afstand te bewaren.
Landschapsbiografie
Voor wie echt alles wil weten over de natuur in het gebied van de Limburgse Maasterrassen is de Landschapsbiografie uit 2024 een must. Lees in deel 3 van dit boekwerk meer over de natuur. Informatie over de landschapsbiografie en de bestelinformatie vind je hier.
